13 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑΚΙΑ !!!

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πευκακίων Αναγέννηση ανοίγοντας τον δρόμο για να βοηθήσει τους συμπολίτες μας στην ανττιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που τους απασχολούν, πραγματοποίησε στις 12 Δεκεμβρίου 2010, πρώτος αυτός από τους τοπικούς Συλλόγους της Αγίας Παρασκευής, σε συνεργασία με τα Δημοτικά Ιατρεία μια ξεχωριστή πραγματικά εκδήλωση για την αντιμετώπιση του καπνίσματος και των αρνητικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τον εθισμό.

Με την εκδήλωση αυτή, τόνισε ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πευκακίων κ. Γιώργος Γεωργίου, "...ο Σύλλογος ανοίγει τον δρόμο για νέες μορφές δράσεις σε τομείς και κατευθύνσεις που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και η επίλυσή τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα...".

Ο Πρόεδροςτων Δημοτικών Ιατρείων κ. Μιχάλης Γαβράς, παρουσίασε τις αρνητικές επιπτώσεις από το κάπνισμα και επεσήμανε ότι στο 3ο Δημοτικό Ιατρείο στα Πευκάκια υπάρχει και λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος σαν μια προσφορά στους δημότες που επιθυμούν να διακόψουν την χρήση του καπνού. Η σύγχρονη επιστήμη και ο σημερινός πολιτισμός μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάποτε να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε πως δεν θα γίνουμε άρρωστοι, πως δεν θα χρειαζόμαστε νοσηλεία σε νοσοκομείο για παθήσεις που μπορούν εύκολα να προληφθούν, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο βήμα ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων κ. Μιχάλης Γαβράς

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο των Δημοτικών Ιατρείων και στον κοινωνικό σκοπό που επιτελούν, ενόψει και της κρίσης. Συνεχάρη επίσης τους οργανωτές και χαιρέτισε την κοινή πρωτοβουλία του Συλλόγου με τα Δημοτικά Ιατρεία για την οργάνωση της εκδήλωσης ζητώντας να βρει και σε άλλες Συνοικίες της πόλης μιμητές.

Στη συνέχεια η κα Δημήτρα Τανάγρα, Επισκέπτρια Υγείας MSc των Δημοτικών Ιατρείων έκανε μια εμπεριστατωμένη αποτίμηση του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργεί στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας στο 3ο Δημοτικό Ιατρείο στα Πευκάκια.

Στο βήμα η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Μέλος του Δ.Σ. του
Συλλόγου κα Αντωνία Θεοδωρίδου, παρουσιάζοντας την
εμπεριστατωμένη εισήγηση, διάλεξή της
Η κυρίως ομιλήτρια της εκδήλωσης Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου κα Αντωνία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές των δυσκολιών για να απαλλαγεί κανείς από το κάπνισμα και παρουσίασε την ψυχολογική προσέγγιση, που αν ακολουθηθεί πιστά μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από το αδιέξοδο.
"...Ο συστηματικός καπνιστής, επεσήμανε η ομιλήτρια, βιώνει τη συνήθεια σα στενή σχέση όπως έναν έρωτα ζωής, ένα σύντροφο ή ένα πιστό φίλο. Το να πρέπει να το κόψει λοιπόν, του αφήνει ένα μεγάλο συναισθηματικό κενό που δε γνωρίζει πως να γεμίσει αφού ως τότε το γέμιζε με το τσιγάρο. Από τη στιγμή που ο καπνιστής βρεθεί μπροστά στον προβληματισμό διχάζεται και υποφέρει. Σαν απάντηση, σ΄αυτό είτε εφευρίσκει δικαιολογίες για να διαιωνίσει την κατάσταση, είτε αρνείται το πρόβλημα σαν να μην υπάρχει, είτε αποφασίζει να το αντιμετωπίσει παρά τη δυσκολία. Στην αντιμετώπιση βρίσκεται και ο ψυχολόγος.

Ο Ψυχολόγος καλλιεργεί σχέση εμπιστοσύνης και επαφής με τον άνθρωπο που έρχεται σε αυτόν. Είναι "εκεί" για να ακούσει το συναίσθημα που υπάρχει, χωρίς κριτική και να στηρίξει τον καπνιστή να βρει τις δικές του δυνάμεις για να κάνει το βήμα έξω από τη συνήθεια. Τα συναισθήματα απώλειας που προκύπτουν χρειάζονται τη φροντίδα και το σεβασμό αφού ο άνθρωπος πενθεί κάτι τόσο αγαπημένο του..."

Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος και συζήτηση με τους συμμετέχοντες που ανέπτυξαν και τις δικές του ο καθένας εμπειρίες με το κάπνισμα.
Η κα Τανάγρα από τα αριστερά και η ζωγράφος κα Στρατάκου
στα δεξιά με φόντο έργα της που παρουσιάστηκαν στην έκθεση

Στο χώρο της διάλεξης πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής με έργα της εξαίρετης ζωγράφου και συμπολίτισσάς μας στην Αγία Παρασκευή Αικατερίνης Στρατάκου, η θεματική των οποίων εντυπωσίασε μια που περιστρεφόνταν γύρω από τις αρνητικές εμπειρίες από το κάπνισμα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος κα Καίτη Μοσχονά, ο Πρόεδρος της 6ης Σχολικής Επιτροπής κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πατήματος Χαλανδρίου κα Τσελεπίδου, εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων και φορέων, εκπρόσωποι του τοπικού τύπου, μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και νεολαίοι της περιοχής.
Χορηγός στην εκδήλωση ήταν η Εταιρεία Γραφικών GRAFITTI. Την αφίσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε ο Γιάννης Γαβράς, ενώ τα αναψυκτικά ευγενώς προσέφερε το Super Market Σκλαβενίτης.

Ηταν ομολογουμένως μια από τις καλύτερα οργανωμένες και ποιοτικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του Συλλόγου που ενθουσίασε τους συμμετέχοντες οι οποίοι και ζήτησαν από το Δ.Σ. να οργανώσει στο μέλλον και άλλες εκδηλώσεις σε κοινωνικά θέματα-προβλήματα που απασχολούν τη Συνοικία. Πολλοί μάλιστα δήλωσαν και εθελοντές για να βοηθήσουν για την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων !!!!

5 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ !!!




Μια ξεχωριστή εκδήλωση διάλεξη προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 11.30 το πρωί στα Πευκάκια στο χώρο του 90υ Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας και Λουκή Ακρίτα.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιόργάνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πευκακίων Αγίας Παρασκευής η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και των Δημοτικών Ιατρείων Αγίας Παρασκευής.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσει ομιλία η Αντωνία Θεοδωρίδου, Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και διαπρεπής Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια. Η ομιλία θα έχει ως θέμα: "ΚΑΠΝΙΣΜΑ Η δυσκολία να απαλλαγούμε από τη συνήθεια και πως να ζητήσουμε βοήθεια. Η ψυχολογική προσέγγιση.

Στην εκδήλωση θα γίνει μια αποτίμηση του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στο 30 Δημοτικό Ιατρείο στα Πευκάκια από την κα Δήμητρα Τανάγρα, Επισκέπτρια Υγείας.
Καλεσμένος στην εκδήλωση είναι και ο κ. Φώτης Δρακοπαναγιωτάκης, Πνευμονολόγος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Εκπληξη στην εκδήλωση θα είναι η παρουσίαση της έκθεσης ζωγραφικής της Ζωγράφου Κατερίνας Στρατάκου.

Ο Σύλλογός μας με αυτή την διάλεξη-εκδήλωση ανοίγει τον δρόμο για νέες μορφές δράσεις σε τομείς και κατευθύνσεις που δείχνουν πως δικαίως περηφανεύεται για τα 33 χρόνια δράσης και προσφοράς.

Είναι μια ξεχωριστή εκδήλωση που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ !!!