7 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ TOY ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ



Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του 9ου Δημοτικού Σχολείου η κοπή της πίτας του Συλλόγου των Πευκακίων «Αναγέννηση». Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο με τίτλο «Αναπολώντας τα Πευκάκια του χθές» που έγραψε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Γεωργίου στο οποίο καταγράφεται η ιστορία των Πευκακίων εμπλουτισμένη με σπάνιες φωτογραφίες της περιοχής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεωργίου αναφερόμενος συνοπτικά στα επείγοντα προβλήματα της περιοχής προτείνοντας και λύσεις για το καθένα από αυτά. Επέστησε την προσοχή στο ζήτημα της πεζογέφυρας Γελαδάκη τονίζοντας ότι είναι έργο που αφορά ολόκληρη την πόλη της Αγίας Παρασκευής. Επεσήμανε την ανάγκη να επισπευστεί η εκτέλεση του έργου μια που είναι ενταγμένο στις 21 πεζογέφυρες της Αττικής. Ζήτησε επίσης την απομάκρυνση του σταθμού των απορριμματοφόρων του Δήμου από το σημείο που βρίσκεται σήμερα, ενώ για το Αθλητικό χώρο των 24 στρεμμάτων στα Πευκάκια επέμεινε κατ΄ αρχήν στην καθαριότητα και αξιοποίησή του ως χώρο πρασίνου και ακολούθως στην άμεση ανάθεση της μελέτης και σταδιακή εκτέλεση του έργου. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για τη Συνοικία, είναι η συμπλήρωση των υποδομών, με την λειτουργία ΚΑΠΗ στα Πευκάκια και παραρτήματος Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ με προτεραιότητα πρέπει να εκτελεστούν τα έργα της παιδικής χαράς επί της Ησιόδου, ενός παιδικού σταθμού και της Πλατείας Ρίτσου.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς συνεχάρη τον Σύλλογο για τις πρωτοβουλίες του, δεσμεύτηκε για την καθαριότητα του χώρου του Αθλητικού Κέντρου και ανέφερε ότι αναζητείται χώρος για την απομάκρυνση του σταθμού απορριμματοφόρων από τα Πευκάκια.

Ακολούθως ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα Πευκάκια με την εκδήλωση αυτή πρωτοτυπούν, παράγουν πολιτισμό και ταυτόχρονα παραμένουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων. Ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν έργα στα Πευκάκια, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα ανοικτά θέματα.

Στη συνέχεια οι επικεφαλής των Παρατάξεων Γιάννης Σταθόπουλος, Ανδρέας Γκιζιώτης και Κώστα Κουβόπουλος παρουσίασαν το στίγμα της εποχής, τι διακυβεύεται και τις κοινωνικές πτυχές του, ενώ εκδήλωσαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τα ανοικτά θέματα για τα Πευκάκια.

Στη συνέχεια ο Φιλόλογος κ. Ευάγγελος Κακάρογλου παρουσίασε το βιβλίο του κ. Γεωργίου «Αναπολώντας τα Πευκάκια του χθές», επισημαίνοντας την συμβολή του βιβλίου στην ψηλάφηση ιστορικών στοιχείων για την περιοχή. Ο συγγραφέας, τόνισε ο ομιλητής, καταγράφει τα στοιχεία που συνέλεξε με χρονολογική σειρά και ευλάβεια από την εποχή της κατοχής και δώθε και τα παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο και απαράμιλλο λογοτεχνικό ύφος που προσιδιάζει με το περιεχόμενο και τις αναφορές του βιβλίου. Η ονομασία των Πευκακίων, ο αγώνας για την προσάρτηση της Συνοικίας στην Αγία Παρασκευή από την Παιανία, η ένταξη στο σχέδιο πόλης, η κατασκευή του Σχολείου, η ιστορία της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων εμπλουτισμένη με το πολύτιμο άρθρο του Εφημέριου του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων π. Σταύρου Τρικαλιώτη, αποτελούν πτυχές που ξετυλίγονται στο βιβλίο.

Ταυτόχρονα μια σειρά από σπάνιες φωτογραφίες, που η λήθη θα σκέπαζε για πάντα παρελαύνουν και μαζί πρόσωπα του χθες, αγνά, περήφανα με καθαρό κούτελο και αρχοντιά. Ότι το βιβλίο αποκαλύπτει για τα Πευκάκια, δίνει τη θέση του στην ιστορία και αποτελεί πολύτιμο οδηγό στους νεώτερους μελετητές που θα βρουν υλικό για την περιοχή τόνισε ο κ. Κακάρογλου στην παρουσίαση του βιβλίου. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε όσους ενδιαφέρονται να το προμηθευτούν από το Σύλλογο τηλ. 210-6080102.

Στο χώρο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίσης έκθεση ζωγραφικής της Αγιοπαρασκευιώτισας ζωγράφου κας Κατερίνας Στρατάκου με έργα εμπνευσμένα από το φυσικό τοπίο της Συνοικίας. Δύο ζωγραφικά έργα της κας Στρατάκου περιλαμβάνονται "τιμής ένεκεν" επίσης και στο βιβλίο των Πευκακίων.

Στην εκδήλωση επίσης, εκτός του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων που προαναφέραμε, παραβρέθηκαν η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους μαζί με την τελευταία ενημέρωση για ένταξη του έργου του 6ου Γυμνασίου επί της Αγελάου στο ΕΣΠΑ και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης. Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βουτσινάς, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος-Πολιτικής Προστασίας κα Δάβαρη, η Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη κα Παπαδοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Παναγόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Σωτήρης Ησαίας, Μανώλης Κωνσταντακόπουλος, Ζωή Φωτεινού, Αλέξης Μουστογιάννης, Μιχάλης Γαβράς και Γιάννης Γουργούλης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Σιδέρης, καθώς και πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι. Από τους τοπικούς Συλλόγους στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγίου Ιωάννου κ. Παναγιώτης Βαβουγιός με το μέλος του Δ.Σ. κ. Σ. Τζοβάρα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τσακού κ. Βασίλης Σαβίδης με το Μέλος του Δ.Σ. Τάσο Μίχα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου κ. Μάρκου με την Αντιπρόεδρο κα Σοφία Κούγια, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πατήματος Χαλανδρίου κα Τσελεπίδου, η Πρόεδρος της Ενωσης Συλλογων Γονέων και Κηδεμόνων Αγίας Παρασκευής κα Αύρα Καράμπελλα και το μέλος του Δ.Σ. κ. Παπάζογλου, ο Πρόεδρος της 7ης Σχολικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, το Μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Αθλησης κα Ηλέκτρα Αντωνοπούλου, ο Συντονιστής Επιτροπής Τοπικής Δημοκρατίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κόκκας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ζωοφίλων Αγίας Παρασκευής κα Ελένη Μητροπία, ο πρώην Διοικητής Αστυνομίας Αγίας Παρασκευής κ. Καμπόγλης κ.α.

Την πίτα ευλόγησε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων και πνευματικός ποιμήν της Συνοικίας π. Σταύρος Τρικαλιώτης που τιμά με την ευλαβική του παρουσία τις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Συγκινητική ήταν και η παρουσία της Χορωδίας υπό την διεύθυνση του κ. Π. Μάνθου, που συνεχίζοντας την παράδοση του αείμνηστου Νίκου Χατζηνικολάου, λάμπρυνε την εκδήλωση.
Στους χορηγούς της εκδήλωσης περιλαμβάνονται τα Ζαχαροπλαστεία Χαχάμη και Valentino, το Ανθοπωλείο ΔΑΦΝΗ, το Κοσμηματοπωλείο Χάρχαρου, το Βιβλιοπωλείο ΚΥΒΟΣ, το Κατάστημα Ηλεκτρικών Euronics Τσαλαμίδα, το Super Market Σκλαβενίτης, το ηλεκτρονικό site Agia Paraskevi guide η διεύθυνση του οποίου είναι http://www.agiaparaskevi-guide.gr/ παρέχοντας έγκυρη και πλούσια ενημέρωση και η εβδομαδιαία Εφημερίδα "Περισκόπηση".
Η εκδήλωση ξεχώρισε για την μαζικότητα και άριστη οργάνωσή της, ενώ στα θετικά σημειώνεται και η σημαντική συμμετοχή της νεολαίας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου, που κερδίζει ολοένα έδαφος σε αναγνωρισιμότητα ως απόρροια της δράσης και προσφοράς του στην τοπική κοινωνία.