31 Ιουλίου 2011

To περιβαλλοντικό ενδιαφέρον των λίγων κέρδισε την αδιαφορία των πολλών και σώζει το δασύλλιο των Πεύκων στη Συνοικία μας !


Ενας Σύλλογος, ο Σύλλογος Πευκακίων η Αναγέννηση, αρκετοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων με τη συνδρομή και της Δημοτικής Αρχής πέτυχαν κυριολεκτικά το ακατόρθωτο. Μετέτρεψαν μέσα σε 6 ώρες από την ανατολή του ηλίου ως το μεσημέρι το Σάββατο 30 Ιουλίου το αλσύλιο των Πεύκων από χώρο εγκατάλειψης σε χώρο αναψυχής. Ετσι τώρα το δασύλλιο που αριθμεί περί τα 80 πεύκα και αγριελιές από εγκατελειμένο που ήταν, μετατράπηκε καθαρό και ασφαλές σε πάρκο και μάλιστα μοναδικής ομορφιάς αφού παραμένει στη φυσική του μορφή με τα πεύκα εδώ και δεκαετίες. Είναι και αυτά τα πεύκα που οδήγησαν τους παλιούς να δώσουν την ονομασία στη περιοχή Πευκάκια αφού στην περιοχή τότε αδθονούσαν παντού τα Πεύκα και τα αμπέλια.

Σωροί από αγριόχορτα πάνω από 200 σακούλες, σκουπίδια κάθε λογής πεταγμένα από ασυνείδητους εδώ και χρόνια, ως και ψόφια ζώα (χαρακτηριστικό είναι ότι βρέθηκε νεκρός σκύλος τον οποίο εγκατελειμένο τον είχα δέσει στις φυλλωσιές μεγάλου πουρναριού), απομακρύνθηκαν. Τέσσερις φορές χρειάστηκε το φορτηγό του Δήμου να μεταφέρει μεγάλο όγκο σκουπιδιών και ξερών αγριόχορτων. Η επιμονή όμως των εθελοντών και η κοινή δράση ήταν τέτοια που μέσα σε λίγες ώρες άλλαξαν κυριολεκτικά το τοπίο. Επισημαίνεται εδώ ότι μόνο τις τελευταίες 2 βδομάδες στη Συνοικία εκδηλώθηκαν 3 απόπειρες εμπρησμού, δύο εκ των οποίων πέριξ του δασυλλίου, οι οποίες χάρις στην άμεση κινητοποίηση των κατοίκων και της πυροσβεστικής εγκαίρως κατασβέστηκαν.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεωργίου καταφανώς συγκινημένος για την ανταπόκριση των πολιτών και των φορέων, και εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκομένους για τον εθελοντισμό και την περιβαλλοντική ευαισθησία που επέδειξαν. Χάσαμε όλοι μας αυτό το ηλιόλουστο Σάββατο ένα μπάνιο σε κοντινές παραλίες, κερδίσαμε όμως ένα δασύλλιο που ήταν εγκατελλειμένο έξω από το σπίτι μας και κινδύνευε να χαθεί τόνισε χαρακτηριστικά. Ο χώρος είναι ένα έτοιμο πάρκο, που το μόνο που χρειάστηκε ήταν να μαζευτούν 50-80 άτομα και με τη συνδρομή και της Δημοτικής Αρχής να καθαριστεί. Ούτε δένδρα φυτέψαμε, ούτε στο χώρο κάναμε την παραμικρή επέμβαση. Το μόνο που κάναμε ήταν σχολαστικά να το καθαρίσουμε. Είναι ένα έτοιμο πάρκο στη διάθεση των πολιτών της Συνοικίας χωρίς σπατάλη ούτε ενός ευρώ.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η καθαριότητα θα συνεχιστεί και ο Σύλλογος για να συνδράμει έμπρακτα στην προσπάθεια αυτή, αγόρασε με δαπάνες του, ένα επαγγελματικό μηχάνημα χορτοκοπτικό το οποίο και χρησιμοποίησε στον καθαρισμό. Το μηχάνημα θα τίθεται στη διάθεση και των άλλων Συλλόγων, για καθαρισμό, αν χρειαστεί.

Τέλος ο Πρόεδρος ευχαρίστησε για λογαριασμό του Δ.Σ. την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του Δήμου κα Δάβαρη η οποία και δια των υπηρεσιών του Δήμου συνέδραμε στην προσπάθεια καθαρισμού του δασυλλίου, ενώ όπως δήλωσε και η ίδια με την νέα εργολαβία θα καθαριστούν και οι υπόλοιποι χώροι της Συνοικίας καθώς και ο χώρος του Αθλητικού Κέντρου. Συμφώνησαν από κοινού Σύλλογος και Υπηρεσίες του Δήμου να συνεργαστούν και στο μέλλον σε κοινές δράσεις με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

Για το συγκεκριμένο δασύλλιο που καθαρίστηκε ζητήθηκε, επιπροσθέτως, από την κα Αντιδήμαρχο, για να περιφρουρηθεί καλύτερα ο χώρος, να φωτιστεί επαρκώς μέσω της οδού Κυπαρισσίων και του Σχολείου, όπως και για να εμποδιστεί η διέλευση-παραμονή αυτοκινήτων εντός του δασυλλίου να τοποθετηθούν, πάσαλλοι τύπου Π, μεγάλου σχήματος. Σημειώνεται ότι τρίτοι εκτός περιοχής, έρχονται με τα αυτοκίνητά τους και διανυκτερεύουν εντός του δασύλλιου επιδιδόμενοι σε κατανάλωση ποτών και καπνίζοντας ως αργά μετά τα μεσάνυκτα. Η κα Δάβαρη δήλωσε με προθυμία, ότι θα επιληφθεί για την άμεση υλοποίηση των δύο αυτών σημαντικών για την περιφρούρηση του δασυλλίου, προτάσεων.

Στον καθαρισμό εκτός από την αυθόρμητη συμμετοχή αρκετών μελών του Συλλόγου και κατοίκων της Συνοικίας συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Ελένη Δάβαρη με υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Νίκη για την Αγία Παρασκευή Γιάννης Σταθόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Γουργούλης και από τη Δημοτική Παράταξη Μαζί ο Μιχάλης Γαβράς (ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιαννακόπουλος απουσίαζε εκτός Αθηνών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού Βασίλης Σαβίδης, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου-Παραδείσου Σοφία Κούγια, ο Πρόεδρος της Ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Γιάννης Αρβανιτάκης με τα Μέλη του Δ.Σ. Δημήτρη Ρέγα και Ευάγγελο Φραγγιαδάκη, ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίων Αναργύρων πατήρ Σταύρος Τρικαλιώτης, τα Μέλη του Δ.Σ. της Αναγέννησης, Σωτήρης Αναστασόπουλος, Στέφανος Μπακογιάννης και Αντωνία Θεοδωρίδου καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι παραπάνω προαναφερόμενοι δεν συμμετείχαν απλά εκπροσωπόντας τον φορέα τους αλλά συνέδραμαν ουσιαστικά και αυθόρμητα στον καθαρισμό του χώρου. Χωρίς τη συμβολή τους το έργο δεν θα ολοκληρώνονταν και θα έμενε ημιτελές

27 Ιουλίου 2011

ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΑΣΥΛΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ !!!



Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πευκακίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» καλεί τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους της Συνοικίας, τους εθελοντές και τα Μέλη του, ύστερα από την τελευταία απόπειρα εμπρησμού του δασυλλίου των πεύκων, σε καθαρισμό του χώρου του, που βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων το Σάββατο 30 Ιουλίου 2011 το πρωί στις 8.30.

Ελάτε με μια τσουγκράνα ή ένα εργαλείο καθαρισμού, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μετατρέψουμε το συγκεκριμένο χώρο από χώρο εγκατάλειψης σε χώρο αναψυχής και καθαριότητας, όπως το δασύλλιο των πεύκων και η Συνοικία μας το αξίζουν. Καλούμαστε να προστατέψουμε τον ανεκτίμητο αυτό θησαυρό μας. Δυό ώρες δουλειά δίνουν ζωή σε δεκάδες πεύκα που απέμειναν χαρίζοντας οξυγόνο και θυμίζοντας με την παρουσία τους την φυσιογνωμία των Πευκακίων για γενιές. Γιατί το δασύλλιο είναι το σπίτι μας και τα πεύκα τα παιδιά μας.

Χώρος συγκέντρωσης εθελοντών, πεζόδρομος οδού Κυπαρισσίων & Επαμεινώνδα, δίπλα από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων το Σάββατο 30 Iουλίου στις 8.30 το πρωί.

18 Ιουλίου 2011

Πήγαν να μας κάψουν !!! Σε επιφυλακή όλοι οι πολίτες !!!



Σώθηκε στο παρά πέντε από θαύμα το δασύλλιο των Πευκακίων από απόπειρα εμπρησμού !!!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου στις 16 Ιουλίου, επεχείρησαν ασυνείδητοι εμπρηστές να κατακάψουν το μοναδικής ομορφιάς πευκοδάσος που βρίσκεται στα Πευκάκια δίπλα από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Ευτυχώς η φωτιά εντοπίστηκε έγκαιρα από τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου των Πευκακίων η Αναγέννηση Γ. Γεωργίου και από γείτονες της περιοχής που βρίσκονταν κοντά στο σημείο εκείνη την ώρα που διαπράχτηκε ο εμπρησμός.

Πιο συγκεκριμένα περί την ώρα 10.30 βραδινή του Σαββάτου στο πεζόδρομο της Κυππαρισίων (δίπλα από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων) εθεάθη να εκτοξεύεται προς το πλησίον των πεύκων οικόπεδο επί της οδού Κυπαρρισίων που είχε αρκετά ξερόχορτα στουπί περιβρεγμένο με εύφλεκτο υλικό προς τα χόρτα. Αμέσως ξεκίνησε η φωτιά η οποία ευτυχώς έγκαιρα εθεάθη από κατοίκους και ύστερα από άμεση κινητοποίηση σβήστηκε προτού εξαπλωθεί και κατακάψει τα μόνα πεύκα που απέμειναν στην Συνοικία από τα οποία προέρχεται και το όνομά της.

Αμέσως από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πευκακίων η Αναγέννηση κ. Γεωργίου έγινε ευρεία κινητοποίηση, κλήθηκε η Πυροσβετική Υπηρεσία, ενημερώθηκε ο κ. Δήμαρχος και αυτός με τη σειρά του έδωσε εντολή στην Αντιδήμαρχο κα Δάβαρη να προσέλθει στο σημείο του εμπρησμού, η οποία και εγκαίρως κατέφτασε. Εντός ολίγης ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ύστερα και από ακρόαση των μαρτύρων και αφού είδε τα ευρήματα διεπίστωσε ότι πρόκειται περί εμπρησμού και επέστησε την προσοχή στη λήψη μέτρων για τον εντοπισμό των αιτίων και ενόχων, όπως και για την αναγκαιότητα καθαρισμού του χώρου.

Ο Πρόεδρος κ. Γεωργίου, όπως και μέλη του Δ.Σ. και κάτοικοι της Συνοικίας, που βρίσκονταν πανικόβλητοι στο σημείο ζήτησαν εναγωνίως από την κα Δάβαρη να ληφθούν άμεσα μέτρα καθαρισμού του χώρου υπό τον φόβο νέας απόπειρας εμπρησμού. H κα Δάβαρη δεσμεύτηκε για τον καθαρισμό και το πρωί της Κυριακής μηχανοκίνητο του Δήμου προχώρησε στον καθαρισμό των επικίνδυνων σημείων, εργασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι τον πλήρη καθαρισμό του.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Σύλλογος και οι κάτοικοι είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει τον Δήμο για την επικινδυνότητα του σημείου, τόσο για τον καθαρισμό, όσο και για την περιφρούρησή του, όπως είχε γίνει και πέρυσι και πρόπερσι με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας και εθελοντών.

Επιπλέον κλήθηκε και η Αμεση Δράση 100 και η ομάδα Ζ για αυξημένες περιπόλους κατά την νύκτα.

Η πράξη αυτή του εμπρησμού δεν είναι τυχαία δήλωσε ο Πρόεδρος, είναι η δεύτερη που γίνεται, μέσα σε λίγο χρόνο, ύστερα από το κάψιμο των δύο μεγάλων ιστορικών πεύκων στο πεζόδρομο της εκκλησίας στις 17 Αυγούστου του 2009, που ήταν και τότε κατά την Πυροσβεστική πράξη εμπρησμού.

Κάποιοι ασυνείδητοι εγκληματίες έχουν βαλθεί να κάψουν το δασύλλιο αλλά δεν θα τα καταφέρουν και θα εντοπιστούν. Ο Πρόεδρος δήλωσε ,ότι επειδή διαθέτει στοιχεία και έκθεση της Πυροσβεστικής και για τον πρώτο εμπρησμό θα καταθέσει όλα τα στοιχεία στον Εισαγγελέα για έρευνα σε βάθος, ενώ ζήτησε από τον Δήμο άμεσα έστω και αργά να καθαρίσει παντελώς τον χώρο γύρω από τα πεύκα και να τον φωτίσει με δύο προβολείς, έναν από τον πεζόδρομο της Κυπαρρισίων και ένα από το Δημοτικό Σχολείο, ούτως ώστε καλυτερα να προστατευεται ιδίως τη νύχτα.

Ο Πρόεδρος κάλεσε επίσης όλουςς τους κατοίκους της Συνοικίας σε επαγρύπνηση τις επικίνδυνες μέρες και να κατάθέτουν στην Αστυνομία και Πυροσβεστική κάθε ύποπτη κίνηση που βλέπουν στο χώρο αυτό. Με ομάδα εθελοντών από το Σύλλογο θα οργανωθούν και περιπολίες.