5 Ιουνίου 2009

Τι σημαίνει η ημέρα Προστασίας του Περιβάλοντος για τα ΠΕΥΚΑΚΙΑ

H 5η Ιουνίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πριν από 37 χρόνια για να θυμίζει τη σημασία της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, στις 5 Ιουνίου του 1972. Είναι ένα από τα βασικά μέσα που χρησιμοποιεί ο διεθνής οργανισμός για να δίνει κάθε χρόνο μια νέα ώθηση στον προβληματισμό, την ενεργοποίηση και τη δράση κυβερνήσεων και πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σήμερα, όσο ποτέ βιώνουμε όλο και πιο συχνά τις επιπτώσεις της καταστροφικής παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση. Ο άνθρωπος, οι πολίτες, μπορούν να ευθύνονται για τη διατάραξη των ισορροπιών του πλανήτη, όμως έχει ακόμη μια ύστατη ευκαιρία για να αντιστρέψει την κατάσταση μέσα από την αλλαγή της συμπεριφοράς του.

Το περιβάλλον, λοιπόν, το μεγάλο μας «σπίτι» έχει εκπέμψει προ πολλού σήμα κινδύνου. Μπορεί, όλοι, λίγο-πολύ να έχουμε ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά αρκούμαστε μόνο σε λόγια ή στην εσφαλμένη πεποίθηση, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς, αλλά οφείλουν να τα κάνουν όλα ι άλοι για μας, λες και η ζωή μας είναι ξεκομμένη από αυτό που μας περιβάλει, είτε είναι σωροί σκουπιδιών, είτε ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε, είτε η σκονισμένη γκρίζα ατμόσφαιρα μέσα στην οποία βιώνουμε.

Η δύναμη όμως του καθενός από μας είναι αρκετή για να ανάψει ένας…προβολέας και όταν όλοι λάβουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγαλεπήβολα πράγματα ή μεγάλες θυσίες για να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτό ου ονομάζουμε προστασία του περιβάλοντος, τότε πολλοί προβολείς μαζί θα προκαλέσουν ένα δυνατό φως που θα φωτίσει τη χαρούμενη πλευρά της ζωής, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής μας.

Υπάρχουν λοιπόν απλά καθημερινά πράγματα που μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι από σήμερα ξεκινώντας από τη Συνοικία μας, τα όμορφα Πευκάκια, όπως
- Το να μη πετάμε σκουπίδια παντού εκτός από τα καλάθια και τους κάδους
απορριμάτων
- Να χρησιμοποιούμε σωστά τους κάδους ανακύκλωσης
- Να φροντίζουμε το δικό μας περιβάλλον, ιδιαίτερα στη περιοχή μας, όπου
έχουμε την τύχη να μένουμε πολλοί σε μονοκατοικίες
- Να φροντίζουμε, όπως απαιτούμε από το Δήμο να καθαρίζει όλα τα
οικόπεδα που του ανήκουν, για την καθαριότητα όλων των ιδιόκτητων
xώρων. Κάθε χώρος καθαρός αποτελεί κατάκτηση δική μας και ταυτόχρονα
κατάκτηση όλων.
- Να δώσουμε χρώμα στη καθημερινότητά μας, γεμίζοντας το μπαλκόνι, τις
αυλές ή τους κήπους με καλλωπιστικά φυτά, λουλούδια και λαχανικά.
- Να κάνουμε σωστή και όχι αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων, όπου αυτά
απαιτούνται, δίνοντας προτεραιότητα στη βιολογική αντιμετώπιση των
ασθενειών και στις βιολογικές καλλιέργειες.
- Να επαναπροσδιορίσουμε την καταναλωτική συμπεριφορά που μας ωθεί
πολλές φορές να αγοράζουμε πράγματα περιττά ή σε μεγάλες ποσότητες που
στο τέλος καταλήγουν στα σκουπίδια
- Να αξιολογούμε κάθε τι που είναι για πέταμα, να εκτιμούμε την κοινωνική
του χρήση, η οικονομική και κοινωνική κρίση άλλωστε δεν δεν
περιορίζεται, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Αυτό που για μας είναι
άχρηστο μπορεί για άλλους να είναι ακόμη πολύτιμο για την επιβίωσή τους.
- Να ζούμε και να απολαμβάνουμε τη φύση προστατεύοντας όλο το φυσικό και
ζωικό κεφάλαιο που υπάρχει σ΄αυτή. Κάθε δεντράκι, κάθε ζωάκι, όπως και
κάθε άνθρωπος έχουν την αξία τους στο περιβάλλον. Χρειάζονται τη
προστασία, τη φροντίδα αλλά και την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων για
την επιβίωσή τους, ούτως ώστε να ζούν εύρυθμα με τον άνθρωπο στο
φυσικό τους περιβάλλον,

Αυτές αποτελούν απλές προτροπές, που αν ξεκινήσουμε απ΄αυτές θα νοιώσουμε ότι κάτι προσφέρουμε και εμείς στο κρίσιμο θέμα του περιβάλλοντος. Ο άνθρωος, άλλωστε, δεν μπορεί να ζήσει με στεγανά, είναι μέρος του περιβάλλοντος, επομένως η καταστροφη του οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στο δικό του αφανισμό. Η λήψη άμεσων μέτρων λοιπόν για την προστασία του περιβάλλοντος είναι επιβεβλημένη. Είναι κάτι που το χρωστάμε, αλλά πάνω απ΄όλα το χρωστάμε στον ίδιο μας τον ευατό και τους δικούς μας ανθρώπους.
Ο Σύλλογός μας που είναι, μεταξύ των άλλων και φυσιολατρικός από το καταστατικό του, δείχνει, ως προτεραιότητα το ενδιαφέρον του για την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορούμε και πρέπει να αναδείξουμε με πράξεις και όχι λόγια ότι τα ΠΕΥΚΑΚΙΑ, μπορούν να γίνουν η καλύτερη από πλευράς περιβάλλοντος Συνοικία της Αγίας Παρασκευής και η υποδειγματικότερη στο Λεκανοπέδιο της Ανατολικής Αττικής.





Δεν υπάρχουν σχόλια: